Kör medence telepítés

Kör medence telepítési útmutató

A kör formájú medence előnye, hogy ebben a típusban egyenletesen oszlik el a nyomás. Ennek köszönhetően telepíthető talaj felett, illetve lesüllyesztve is.

Több szempont is befolyásolhatja a telepítést például a magas talajvíz és egyéb tényezők. Amennyiben még nem végzet ilyet, egyeztessen velünk és kérjen helyszíni felmérést. Ilyenkor kollégánk egyéb szakmai tanácsokkal is tud szolgálni.

Egyszerű telepítés

Föld feletti kör medence telepítése

PP műanyag kör medence föld feletti telepítése esetén, vízszintes vasalt aljzatbetont javasolunk. Nem egyenletes aljzat esetén, a medence test deformálódhat. 3×1,2 méterig 10-15 cm vastagságú aljzatot készítsünk. Ennél nagyobb méretű medencénél, minimum 15 cm-es beton aljzat szükséges. Erre tegyünk 2cm-es XPS lépésálló szigetelést. Az XPS lap a szigetelésben és az aljzat kisebb hibái kiegyenlítésére szolgál.

Térkő esetén, a térkő alá is betonalapot javasolunk.

Kör medence telepítés folyamata

Süllyesztett kör medence telepítése

Medence telepítés folyamata

Munkagödör helyének kitűzése. Ezután annak kiásása.

Kiásást vállaljuk munkagéppel. Amennyiben a helyszín megközelítése akadályba ütközik a gépek számára, akkor kézi kiásással is.

Munkagödör mérete, mire figyeljünk oda!

Egyben kiszállított medence esetén, oldalankét minimum 10 – 10 centiméterrel nagyobb gödör szükséges, a medence méretéből számítva. Ez a méret a medence megfelelő elhelyezéséhez, a gépészet összekötéséhez, és a visszatöltés miatt szükséges. Ez csak a medencére vonatkozik, a gépészeti akna helyét ugyanígy kell kialakítani. Az akna helye szabadon választható. Műanyag gépészeti akna esetén, akna munkagödör mérete oldalaként elegendő 10 cm ráhagyás. Arra figyeljünk, hogy a medence és az akna közötti rész szabadon legyen, a gépészeti elemek összekötése végett. És a szkimmer kilógást is számoljuk bele.

Helyszíni összeszerelés esetén, a munkagödörnek oldalanként minimum 50 – 50 centiméterrel kell, hogy nagyobb legyen. Itt kollégáinknak kívülről is oda kell férniük a medencéhez.

Kör műanyag medence + római lépcső
Kör műanyag medence + római lépcső
Kör műanyag medence
Kör műanyag medence

Következő lépés, a munkagödör aljzatának kialakítása.

Az elegyengetett talaj után:

  • Első réteg: 5 cm vastag elegyengetett sóderágy.
  • Második réteg: 10 -15 cm vastag vasalt beton. (ügyeljünk arra, hogy ez a vastagság meglegyen, és vasalva legyen, térhálóval.) Különben a beton megtöredezhet.
  • Harmadik réteg: A szigetelés. A vasalt beton megkötése után, 2 cm vastag lépésálló szigetelő anyaggal (XPS) fedjük le az egész területet. Azért van szükség rá, hogy a medence beállítását, ne befolyásolja a szigetelés hiánya.
  • Műanyag gépészeti akna esetén, az akna alatt is ezeket a műveleteket kell végrehajtani. Zsaluköves aknánál, a medence aljának síkjában van kibetonozva az akna alja.

Medence elhelyezése és annak pontos elhelyezése.

A munkagödörben, a medencét az ügyfél kérésére, beállítjuk ahogy szeretné. Sok esetben a kerítéshez, a ház vonalához kérik. Medence külső oldalainak szigetelésére a 2 cm vastag XPS lapot javasoljuk. Ez a szigetelés a medence visszatöltésénél is egy plusz merevítést biztosít.

Medence gépészet összeszerelése és lepróbálása.

A medence gépészetének összeszerelése után, következik a medence lepróbálása.
A medencét felengedjük 25-30 cm vízzel, ez a vízmennyiség szükséges a tényleges próbához.

Ilyenkor átnézzük a medencét és annak gépészetét. Nincs esetleg valahol szivárgás, csöpögés. Amennyiben mindent rendben találtunk, jöhet a visszatöltés.

Medence visszatöltése

Körmedence visszatöltését végezzük úgy, hogy a medencét teljesen felengedjük vízzel. Mivel a körmedence öntartó, így könnyebben végezhetjük a visszatöltést.

FONTOS! visszatöltést a medence falainál, földnedves betonnal végezzük. Nem ajánlott semmilyen zúzalék, föld stb.

A földnedves beton döngölése nem ajánlott. Benyomhatjuk a medence oldalát.
Ha ez mégis megtört, még kijavítható a visszatöltő anyag visszaszedésével.
Ezért ajánlott a medence belsejét is folyamatosan figyelemmel kísérni.
Egyenletes töltést kell elvégezni, nem lehet csak az egyik oldalt, majd a másikat.

Ezen leírásunk csőperemes medencére értendő.

Saját padkás esetén 5cm-es vízorral kell számolni.

Amennyiben nem szakszerűen végezzük el a visszatöltést, úgy a medencetest megsérülhet, formája torzulhat.

Medence telepítéssel kapcsolatban, keressen fel minket.